slowfood

streek en bevolking

wijngaarden langhe

Mooie heuvelachtige valleien afgewisseld met brede open velden. Lokale pieken kan oplopend tot 900 meter. Het gebied was en is nog steeds overwegend agrarisch. Er is veel water in de omgeving: de rivier de Bormida geeft zijn naam aan onze vallei en bijna elke oude boerderij heeft nog steeds zijn eigen bron.

romeinse brug spigno monferrato

uitzichten

Vegetatie, landschap

De vegetatie bestaat uit breedbladige bossen met veel kastanjebomen, eiken en dennen. Open velden en weiden, fruitbomen (appels, peren, kersen, pruimen, perziken, vijgen, hazel- en walnoten). Naast genieten van het landleven, en het cultuurlandschap kunt u terecht voor wandel- en fietstochten of paardrijden.

kleine dorpsfeesten

Dorpsfeesten

Ook noemen we de vele lokale festivals en feesten die worden gehouden van mei tot september in elk klein dorp. Concerten zijn vaak onderdeel van het landelijke leven tijdens de zomer.

Riviera

riviera

Boven alles is er de levendige scene aan de Riviera op slechts 30-40 minuten rijden, middeleeuwse vissersdorpjes, brede boulevards, stranden en de Middellandse Zee zelf.

wintersport

Wintersport

Voor mensen die houden van wintersport, is er een ski-gebied op een afstand van een tot anderhalf uur rijden (ten zuiden van Mondovi).

wijnoogst

Wijnbouw

In Piemonte is de wijnbouw belangrijk (Barolo, Dolcetto, Nebbiolo, Moscato,etc.) terwijl deze in Liguria gelukkig weer aan het terugkomen is.

glasindustrie

Werk en toekomst

Door de terugloop in de agrarische sector trekken de jongeren vaak naar de grote steden, tenzij ze werk vinden in de kleine industrie, zoals bijv. glas, meubelen, bouw, middenstand of kunstnijverheid. Er is dan ook veel vakmanschap te vinden in onze streek. Het toerisme zou uitkomst moeten bieden, maar aangezien de eerste schreden nu pas worden gezet, vindt men een authentiek onbedorven gebied, bevolkt door ouderwets hartelijke mensen die elke buitenlander graag zien komen en altijd bereid zijn te helpen. Het is dan ook heel makkelijk contact met ze te maken, mits men een klein beetje Italiaans spreekt. Criminaliteit is er laag en de sociale controle hoog.

slowfood bra

Slowfood

Naast de culinaire centra Alba, Asti en Acqui Terme is Bra bekend vanwege de hier ontstane Slowfood beweging en de jaarlijks terugkerende eetfestijnen.