Landscape, wind turbines

landgoed en omgeving

Calanchi

natuurpark

Landgoed Pian del Nasso grenst aan het Regionaal Natuurpark Piana Crixia, die het gebied Piemonte Langhe scheidt van de valleien van Bormida di Spigno. De zachteglooiende heuvels zijn bebouwd met boerderijen en contrasteren met de Calanchi: grimmige formaties gevormd door eeuwen van erosie en sedimentatie van de rotsen en het kleiachtige terrein. Oorsprong van de Calanchi is de zeebodem die omhoog is gedrukt tot rotsachtige heuvels. Deze eigenschappen maken deze regio een open-air geo-morfologische schat. Het contrast tussen de weelderige vegetatie en geërodeerde rots is fascinerend.

calanchi

De Calanchi herbergen een ongewone soort van wilde vegetatie: stroken van grijze tufo (rotsachtige grijze formaties) en groenstroken gecreëerd door een uitgebreid netwerk van kleine waterstroompjes in de talloze kleine valleien.

calanchi pian del nasso

Het 'zadel' is een onderdeel van ons landgoed en behoort tot de beschermde Calanchi.

Vegetatie

herfst

De algemene vegetatie in onze omgeving bestaat voornamelijk uit begroeiing van kastanje, zwarte haagbeuk en grove den; verder zijn er diverse eikensoorten en Zuid-Europese bloeiende Essen. Wilde tijm, rozemarijn en mint zijn veelvoorkomend evenals diverse orchideeën-soorten, wilde rozen en een grote verzameling wilde planten.

Witte truffel

witte truffel

Piana Crixia is een van de belangrijkste vindplaatsen van de gewaardeerde witte truffel: een uitdaging voor fijnproevers op zoek naar lokale producten. De witte truffel heeft een bolvorm, met veel oneffenheden op de bast. Niettemin is het oppervlak glad en enigszins fluwelig. De kleur varieert van licht naar donker creme, in sommige gevallen zelfs groenachtige kleuren. Het binnenste van de witte treuffel is onmiskenbaar en is wit of grijs-geel met dunne witte aderen. De geur is aangenaam aromatisch en verschillend van alle andere soorten truffel. Hij leeft in symbiose met eiken, linden, populieren en wilgen en zelden in combinatie met andere truffels.

truffelhond

Om te ontstaan en te groeien heeft de witte truffel behoefte aan een speciale bodem en klimatologische omstandigheden: de grond is zacht en vochtig voor een groot deel van het jaar, rijk aan calcium en er dient een goede luchtcirculatie te zijn. Al deze eigenschappen maken de witte truffel tot een zeldzaam, waardevol en gewild object. Het truffelzoeken loopt van september tot december.

Riviertjes

riviertje cravi

Het landgoed Pian del Nasso is gelegen tussen twee riviertjes: Rio Madonna en Rio Cravi, die samenvloeien bij de watermolen (Mulino). Na een paar kilometer komt de Rio Madonna uit in de Rio Bormida. Deze riviertjes staan droog in warme zomers, terwijl ze in het voorjaar vaak veel water dragen. Omdat deze riviertjes niet erg lang zijn is de kans op overstroomd terrein erg laag.

riviertje madonna

De kleine rivieren waren ooit nodig om de watermolen te laten functioneren. Rio Madonna wordt gebruikt als een van de belangrijkste bronnen voor de gemeentelijke watervoorziening. De riviertjes begrenzen het landgoed Pian del Nasso over een lengte van 1,5 km en geeft het terrein een groen uitzicht met zijn eigen bijzondere flora en fauna.

erosie rio madonna

De zandsteen erosie in rio Madonna resulteert vaak in grappige en kunstzinnige vormen.

 

Landschap, planten en tuinieren

terrasplanten

steenoven

terras rustico

In de afgelopen vijftien jaar hebben we geprobeerd om geleidelijk het bestaande landgoed te transformeren naar een parkachtig landschap gebruikmakend van de bestaande elementen zonder waardevolle vegetatie en structuren te beschadigen.

We hebben gazons aangelegd rondom de gebouwen, pla en fruitbomen legden borders aan en herstelden oude droge muren. Om het open uitzicht te behouden is selectieve bomensnoei toegepast en vooral in de buurt van de riviertjes blijft snoeien noodzakelijk. We creëerden paden en onverharde wegen in de bossen en de weilanden. Voor maaien en hooien van de grote velden worden we geholpen door een boer uit de buurt.