vini piemontese

Zuid Piemonte

nacht in turijn

Het gebied is vooral beroemd om zijn wijnen, waarvan enkele behoren tot de beste van Italië, zoals de Barolo, Barbaresco, Barbera, Dolcetto en Moscato d'Asti.

turijn

De lokale keuken is bekend in heel Italië (Slowfood keuken). De kostbare witte truffels van deze regio zijn vergeleken met goud, vanwege de delicatesse en hoge prijs. Langhe, Monferrato en de regio Roero werden Unesco werelderfgoed in juni 2014.

langhe

Langhe

Cuneo en Asti provincies ten zuiden en westen van de rivier de Tanaro zijn beroemd om hun wijnen, en de witte truffels. In de heuvels van de Langhe bevinden zich de beste wijngaarden van Piemonte. De druiven geteeld in deze regio zijn voornamelijk Nebbiolo, Dolcetto en Barbera. De Nebbiolo druif wordt gebruikt om de beroemde Piemontese rode wijnen Barolo en Barbaresco te produceren. Binnen de Langhe liggen de bekende wijnstadjes Barolo, La Morra, Monforte, Serralunga d'Alba en Barbaresco.

asti

Monferrato

Gebied lopend van Turijn naar de oostgrens van Alessandria, begrensd door de rivier de Po in het noorden, en de aansluiting met de Langhe in het zuiden. Monferrato is onderverdeeld in een noordelijk en een zuidelijk deel met Asti in het centrum. Dit gebied is ook een bekend wijngebied, in het bijzonder voor de Barbera d'Asti, en de minder bekende wijnsoorten Fresia, Grignolino, Brachetto, Malavasia en Ruche di Castagnole Monferrato; Het is ook bekend om een van de weinige witte wijnen van de regio: de Gavi. Monferrato is ook beroemd om zijn witte truffels gevonden in de herfst en gevierd voor haar lokale festivals elke zondag. Roero - de heuvels gelegen aan de westelijke oever van de rivier Tanaro tussen Alba en Asti. De zandigere bodem produceert lichte Nebbiolo wijnen evenals de beste witte variëteit in Piemonte: de Arneis. Verder is dit gebied ook bekend voor zijn honing; er is een bijenteelt-pad dat u kunt wandelen, ook voor de perziken (bezoek de lokale markten in de zomer en herfst). En dan is er het Eco-museum van het Roero gebied. De grote wandelroute van Roero is een pad dat zich uitstrekt van Cisterna naar Bra waarvan het Roero-gebied oude kalk- en zandstenen rotsen bevat.

Plaatsen dichtbij

cortemilia

Cortemilia: klein provinciestadje en centrum van de beroemde hazelnoten teelt (Ferrero).

roccaverano

Roccaverano: hoogste punt van de Asti regio en de Langhe, beroemd om zijn panoramisch uitzicht op de Alpen en de typische Robbiola kaas.

acqui terme

Acqui Terme: cultuurstadje bekend om zijn thermen en kuuroorden; Acqui is het gastronomisch centrum van de regio Monferrato.